Smycken är i dagens samhälle mycket populära. De kan ofta förmedla ett budskap om rikedom och flärd men också lysa upp en annars enkel tillvaro. Det ökande intresset för smycken märks inte minst på den allt större populariteten i att bära samiska smycken, något som tidigare setts med misstro hos många. Den samiska religionen och livsstilen har ju under många år varit hårt utsatt från samhällets sida.

Vad är ett smycke?

Ett smycke är någon sorts föremål som bärs på kroppen. Smycken skiljer sig från kläder genom att inte främst fylla en praktisk funktion kopplad till att hålla sig varm och vid god hälsa. Som man kan höra på namnet utgör ett smycke istället något som smyckar, alltså gör vackrare. Ett smycke, exempelvis ett halsband, armband eller örhänge är något man bär för att vara vacker. Kläder har självklart denna funktion också eftersom de flesta kläder bärs med även en tanke på skönhet.

Smycken populära

Inte bara samiska smycken är vanliga att använda utan populariteten kan märkas på flertalet sätt. Den som exempelvis besöker Speedycasino registrering kommer sedan kunna ta del av flertalet olika spel i vilka smycken förekommer. I allmänhet är smycken en vanlig symbol i olika dataspel. Smycken är ju något man lägger pengar på utan att ha ett omedelbart behov av dem vilket gör att de kan uttrycka rikedom och överflöd.

Just detta gör att smycken i allmänhet används som något man gärna visar upp och skryter med inför andra. Att man har råd med något som egentligen är onödigt gör att man framstår som rik och materiellt gott ställd.

Andra funktioner

Smycken kan också fylla andra funktioner. De kan ofta ha en religiös funktion och där utgöra ett konkret symbol för sin tro. De kan också utgöra påminnelser i vardagen om något, exempelvis närstående personer eller hur man ska finna inre kraft.