Om man exempelvis designar inom samisk tradition och vill kunna dela med sig av sitt arbete till andra är en webbshop ett bra sätt att göra det på. Att öppna en webbshop för med sig flera fördelar jämfört med att exempelvis bara ha en fysisk butik.

Lätt att nå

En fysisk butik begränsas av just dess plats i det fysiska rummet. Besökare måste fysiskt ta sig dit för att kunna handla i butiken. Det innebär att man bara når fram till just de människor som råkar resa förbi där eller bor i närheten, vilket är ett litet antal jämfört med en potentiell målgrupp på en storlek av hela världen. Öppnar man en butik som säljer samisk design är sannolikheten ganska stor att man gör det i ett område som är beläget i samernas land Sápmi. Dessa platser ligger ofta ganska långt bort från riktigt stora städer och har en relativt låg befolkningstäthet. Man har därför mycket att tjäna på att öppna en webbshop och kunna nå en många gånger större mängd människor.

Bättre överblick

En webbshop erbjuder en bra överblick. Man kan på en enda webbsida och med ett enda svep över synfältet se en stor mängd produkter. Det kan vara till stor fördel om man säljer ett flertal olika varor, där kunderna annars kan behöva gå runt och inte få en sammanhängande överblick.

Billigare

Att öppna en webbsida kostar visserligen en liten summa för att få en domän och hålla servrar igång. Denna summa är dock högst marginell jämfört med den för en fysisk butikslokal. Lokalyta är på dagens lukrativa fastighetsmarknad mycket dyr att hyra och det krävs ofta en hög inkomst från försäljningen för att kunna driva sin verksamhet med vinst. Genom att istället ha en digital butik kan man spara in tiotusentals kronor i månaden och lägga sina resurser på att förbättra och utöka sitt sortiment.